چندی پیش طی داستان هایی که در پست قبل به آنها اشاره کردم تقریبا بی دلیل دست و دلم آنچنان به خواندن نمی رفت و برای روی دور افتادن موتور کتابخوانی تصمیم گرفتم به چند بازخوانی فکر کنم و در حال تصمیم گیری بودم که دوست عزیزم در وبلاگ میله بدون پرچم با مطلب کتاب "آس و پاس در پاریس و لندن" خاطرات اورول را برایم زنده کرد وبه سراغ مزرعه حیوانات رفتم.
به یاد دارم حدود ده سال پیش،مدتی قبل از خوانش اول این کتاب،انیمیشن سینمایی زیبایی دیدم با نام اصلی Barnyard که به نام "رئیس مزرعه" ترجمه شده بود و دوبله خوبی هم داشت.داستانش درباره ی مزرعه ای بود که حیوانات در آنجا کنار صاحب مزرعه زندگی می کردند و هر شب بعد از پایان روز و خوابیدن صاحبشان در یک اجتماع شبیه به انسانی دور هم جمع می شدند و به رقص و آواز و شادی می پرداختند و خوش می گذراندند تا اینکه رئیس مزرعه به دلایلی که الان در خاطرم نیست مزرعه را ترک می کند و حیوانات به فکر انتخاب یکی از بین خودشان جهت اداره مزرعه می افتند و ادامه ماجرا...
شاید کتاب مزرعه حیوانات به غیر از بخشی از این جزئیات که به آنها اشاره کردم در موارد دیگر شباهت چندانی با این انیمیشن نداشته باشد اما هنگام خواندن کتاب،پیش زمینه های ذهنی از آن انیمیشن درتصویرسازی به من کمک کرد و برام جالب بود.
کتاب درباره ی مزرعه ای است به نام "مزرعه اربابی" که توسط شخصی به اسم آقای جونز اداره می شود . میجرِ پیر ،گرازِ سفید یالِ صاحب مدال ،خوابی می بیند و تصمیم دارد آن را برای دیگر حیوانات نقل کند و در واقع با این کار قصد آگاه کردن حیوانات از وضعیت کنونی شان را دارد :
... حالا رفقا،ماهیت زندگی چیست ؟ بیایید با خودمان روراست باشیم ،زندگی ما ادبار و کوتاه و پر از درماندگی است .به دنیا می آییم ،فقط و فقط به اندازه ی بخور و نمیر به ما می دهند و تا جان داریم از گرده مان کار می کشند و به دردنخور که شدیم ،با بی رحمی از دم تیغ می گذرانند . انسان تنها مخلوقی است که مصرف می کند و تولیدی ندارد. انسان شیر نمی دهد ،تخم نمی گذارد .سرعتش در دویدن به پای خرگوش هم نمی رسد .با این حال آقا بالاسر همه ی حیوانات است .آنها را به کار وا می دارد .در عوض فقط قوت بخور نمیری به ما می دهد و باقی را برای خود نگه می دارد .با کار وزحمت ماست که زمین کاشته می شود ،کود ماست که زمین را حاصلخیز می کند .منتها هیچکدام از ما جز باد به دست نداریم.
میجر به سخنانش ادامه می دهد و به آنها می گوید که تنها راه نجات ما حیوانات بیرون کردن بشر از مزرعه است و وعده انقلاب یا شورشی بر علیه انسان ها را به آنها داده و به آنها هشدار می دهد که از یاد نبرید روزی که بر انسانها پیروز شدید به هیچ وجه نباید شبیه انسان ها شوید و فراموش نکنید که هیچ یک از عادات انسانی نیست که شَر نباشد و مهمتر از همه اینکه هیچ حیوانی نباید در حق همنوع خود جفا کند ،قوی یا ضعیف ،زیرک یا کودن همه با هم برادریم،هیچ حیوانی نباید حیوان دیگری را بکشد و همه ی حیوانات با هم برابرند.
میجر این سخنان را با سرودی قدیمی و فراموش شده به نام وحوش انگلیس به پایان می رساند و سه شب بعد با دلی آرام در خواب از دنیا می رود.
پس از او حیوانات باهوش تر مزرعه با دید تازه ای به زندگی نگاه می کردند و ماه های بعد فعالیت های زیرزمینی بسیاری صورت گرفت و شورش حیوانات خیلی زودتر از آنچه که فکرش را می کردند به وقوع پیوست و چند خوک که از بقیه باهوش تر بودند اداره ی امور مزرعه را بعد از پیروزی در شورش به دست گرفتند و تعلیمات میجر پیر را در هفت فرمان" تغییر ناپذیر" خلاصه کردند و روی دیوار مزرعه بزرگ نوشتند :
1-دوپا رونده دشمن است . 2- بر چهارپارونده و بال دار دوست است . 3-هیچ حیوانی نباید لباس تن کند . 4- هیچ حیوانی نباید بر تخت بخوابد . 5- هیچ حیوانی نباید خمر بنوشد . 6- هیچ حیوانی نباید حیوان دیگری را بکشد .7- همه ی حیوانات برابرند.
آنها خودشان محصولات را درو می کردند و حالا دیگرسهم کامل محصول برای خودشان بود و سیر می خوردند و می خوابیدند و اگر کار می کردند خیالشان راحت بود که برای خودشان کار می کنند نه برای انسانها.
همه چیز به خوبی و همانگونه که به حیوانات وعده داده شده بود پیش می رفت و روز به روز اوضاع محصول هم بهتر می شد ، اما با قدرت گرفتن خوک های حاکم بر مزرعه اوضاع تغییر کرد و با شیبی ملایم و نا محسوس خدشه هایی در هفت فرمان تغییر ناپذیر وارد شد.
و من به این فکر کردم که همه ما هم (تا حدودی و هر کس به سهمی) قبل و بعد از به قدرت رسیدن در مسائل جزئی و کلی زندگی با این که همان آدم قبل هستیم اما متاسفانه تفاوت اعمال و حرفهایمان از زمین تا آسمان است و نکته غم انگیزش هم اینجاست که گاهاً با چنان نبوغی برای آن دلیل می تراشیم که خودمان هم باورمان می شود.
......................................................................................
> اریک آرتور بِلر با نام مستعار جورج اوروِل( زاده ی 25 ژوئن 1903 و در گذشته در 21 ژانویه 1950) داستان نویس،روزنامه نگار،منتقد ادبی و شاعر انگلیسی که به غیر از این اثر ،کتاب 1984 و روزهای برمه از شناخته شده ترین آثار او هستند .
>> مشخصات کتاب من : مزرعه حیوانات -ترجمه صالح حسینی و معصومه نبی زاده - چاپ پنجم1389 -3300 نسخه - انتشارات دوستان -158 صفحه .
>>> اینجا می توانید مطلب وبلاگ میله بدون پرچم درباره این کتاب را بخوانید .
>>>> فکر نمی کنم دانستن پایان این کتاب پیش از خواندن آن ضربه ای به آن بزند. در ادامه مطلب بخش هایی نسبتا طولانی از متن کتاب که بنظرم جالب توجه بوده اند را انتخاب کرده ام که شاید امکان لوث شدن داستان در آنها وجود داشته باشد. شاید هم نه.
.............................................
اسنوبال گفت : رفقا بال عضوی است برای سیطره ی دیگران . بنابراین بال همان کار پا را می کند . فرق ممیزه ی انسان و حیوان این است که انسان دست دارد ،،وسیله ای که همه ی فتنه هایش زیر سر آن است . ص 37
آهسته گفت:
خدانگهدارت و در را بست و رفت …
آدمها چه راحت مسئولیت خودشان را به گردن “خدا” مى اندازند…!
اما من بلند میگم سلام
کتاب بسیار زیبایی هست نه از نظر ادبی، از نظر تاریخی!
در مجموع کتاب خوبیه.
یاد جوانی بخیر. بیست سالی می شود که از خواندنش گدشته. موشکاقی داستان خوب است. هر کس تحلیل خودش را دارد.
سلام
همه ما در هر سنی روزگاری برای بخیر گفتن داریم .چه آن یادش بخیر ها کودکی و دوران مدرسه باشد ،چه دوران دانشجویی و سربازی و جوانی و...
امیدوارم این روزهایمان هم یادی بخیر از خود بجا بگذارند.
منم این کتاب رو بازخوانی کردم منتها بار اول دو سه سال پیش بود .
اصلا یکی از جادوهای کتاب همین برداشتهای هر شخص با توجه به ذهنیتش است .
۱۹۸۴ رو هم بخونین اگه نخوندین .
جالبه این عکس جلدی که زدین اشاره به حکومت شوروی داره (فونتش مشابه الفبای روسیه و پس زمینه سرخ که نماد حکومت شورویه)
سلام . خوش آمدید.
1984 هم یکی دو سال پیش خوندم اما در لیست بازخوانی هام هست.
حق با شماست . در انتهای این ترجمه ای که من خوندم هم موخره ای داره که به همین مسئله پرداخته و این قضیه رو بخوبی باز کرده . اما بدون اون موخره هم خیلی چیزا مشخصه.
در واقع دراین عکس همه ی شخصیت های اصلی داستان هم حضور دارند.
من را هم یاد قدیم ها انداخت.
امیدوارم این قدیم های که من واسطه ی یادآوری اش شدم جزء قدیم های خوب و خاطره انگیز باشد.
ممنون از اینکه نوشته های اینجا رو میخونی دوست گرامی
سلام
من حقیقتش ادامه مطلب رو نخوندم. کتاب رو قبلا خونده بودم. هم اون زمان هم حالا خصوصا وقتی که گفتید با قلبی آرام ... فکر میکردم چقدر قصه ی سرزمین و روزگار من است!
سلام و ممنون .
اگر قبلا کتاب رو خوندی و الانم حال خوندنشو نداری ادامه مطلب رو که بخونی برات خاطره انگیز هم میشه.
منم بار اول همین فکر رو میکردم . اما گویی در همه موارد مشابه در دنیا داستان به همین شکل است.
تمام حیوانات با هم برابرند...
خیلی قدیم ها خونده بودمش اما باز هم اگه فرصتش پیش بیاد می خونم.
بله متاسفانه این طور هم شده امروز
همه برابرند اما بعضی در برابری اولیترند ...
بازخوانیش برای من که جالب بود .
من از اورول فقط 1984 رو خوندم، اما این هم انقدر معروفه که سراغش نرفتن در قلمروی ادبیات کاری نابخشودنی محسوب میشه!
بجاش اینقدر کتابهای خوبی خوندی که من برای نخوندن این یک کتاب میبخشمت، دیگر هم قبیله های این قلمرو رو نمیدونم،
راستی تازه الان با این کتاب آخری که خوندی هم روشنفکر محسوب میشی
اما حجمی نداره که نخونیش، بخونش بعدش بازم بیا.
بچه بودم خوندمش خیلی یادم نمیاد چی بود
یه چیز جالب تمام سیستم های مشارکتی و کسانی که زمانی دم از خلق و مساوات میزدند بعد مدتی تبدیل به دیکتاتوری و اون افرادم هم سرمایه دار های درست حسابی شدند نمونش یکی از اشناهامون که تو یه دوره چپی دو اتیشه ای بود و بعد شد یه سرمایه دار خون مردم تو شیشه کن هر وقت به مزرعه حیوانات فکر میکنم جناب دکتر میاد تو ذهنم
برگشت سیصد وشصت درجه داشتن:))
نمیدونم چرا بعدها اصلا دلم نخواست دوباره بخونمش و فکر کنم اصلا نمیخوام کتابی که همه گیر بوده رو بخونم مگر اینکه یه جورایی مثل کافکا در کرانه ناخواسته درگیرش بشم
جبهه گیری خاصی نسبت به نخوندن معروفها دارم
اتفاقا وقتی کتاب دستم بود یک نفر بهم گفت مگه بچه شدی اینو میخونی . احتمالا به خاطر اسم این کتاب چنین تصوری میشه . اما چقدر این کتاب برای یه بچه میتونه کسل کننده باشه .اما نه برای شما که توی این فضا بزرگ شدی.
امیدوارم همه وقتی در شرایط خوب هستیم برگشتمون همون 360 درجه باشه و درصدی بالا و پایین نشه.
بنظرم جبهه گرفتن در برابر اورول و موراکامی دو جبهه ی متفاوته . همونطور که موج های طرفداریشون هم موج های متفاوتیه . حداقل 1984 خودشو از این موج خارج کرده.
این ادرس وبلاگه چرا اینطوری شد باز ؟ من که کلا حذفش کرده بودم که بدون ادرس کامنت بگذارم :))))
به غیر همه گیر بودنش فکر میکنم این دوره زمونه خوندنش برای کسی مثل من لازم نیست
راستی کسی به برابری وعدالت و.... فکر هم میکنه ؟
مردم جوری گرفتار شدن که هر کسی فقط سعی میکنه خودش رو بکشه بالا گور بابای بقیه خلق
خیلی از این موارد دیدم که میگم دلم نمیخواد دوباره بخونمش هر چند اون چیزی که تو ذهنم ازش مونده مثل یه سایه محو
آدرس همه چیش خوبه فقط یک http اضافی داره که نمیزاره وارد وبلاگ شما شد.
به هر حال همه ما در شرایط مختلف به این برابری و عدالت حداقل فکر میکنم .حالا کاری از دستمون بر بیاد یا نه یه بحث دیگه اس.
به هر حال شما یه بار این کتاب رو خوندی اگر روزی احساس کردی که علاقه داشتی در این فضا مطالعه کنی بجای این من کتاب 1984 از این نویسنده رو پیشنهاد میکنم . البته مسائلش کمی از این کتاب سنگین تره.
خوندن مزرعه حیوانات برای کسی که نخوندتش قبل از 1984 لذت هر دو رو بیشتر میکنه . اما هر دو تقریبا در یک فضا هستند یکی سطحی تر و دیگری تخصصی تر.
به نظرم باید با زمانه پیش رفت و مدل مبارزه رو عوض کرد میدونید مبارزه کردن اونی نیست که در گذشته بوده مثال میزنم
وقتی من به فقر فکر میکنم این فکر تنها کافی نیست خب بله همه دلشون میسوزه و میخوان کاری بکنن ولی چند درصد واقعا عمل میکنند؟ همیشه هم یه بهانه وجود داره
توفضایی بزرگ شدم که معتقد بودن حتی اگه نشه کاری کرد حداقل یه قدم بردار
بر خلاف مثال معمول که میگن یه دست صدا نداره من میگم صدا داره
در حال حاضر بنا به دلایلی که سر بسته یه چیزاییش رو تو کامنتا گفتم تمایلی به خوندنش ندارم مگر اینکه یه گونی تراول صدی یا یه چک سفید امضا بهم بدن:)))
اونوقت که پولا رو گرفتم بازم نمیخونم و در میرم:))
از آنجا که آرزو بر جوانان عیب نیست منم امیدوارم روزی برسه ک فقر وجود نداشته باشه. هرچی باشه اینم آرزوییه دیگه.
به چک سفید امضائه که اعتباری نیست چون چک های پاس نشونده به تورمن زیاد خورده . تراولا هم احتمال تقلبی بودنشون در این شرایط هست .
پونصد ششصد جلد رمان باحال بهم بدن حله . قبول میکنم حتی حفظش هم بکنم
یکی از بهترین های ادبیات. اولین بار در سن یازده سالگی خوندم که به نظرم فقط یه مزرعه بود بعد دوران دانشجویی خوندم شوکه شدم و در نهایت سه سال پیش. قسمت هایی که انتخاب کردید عالی بود مخصوصا فرمان ها و امار و ارقام
سابقه ی خوبی هم در کتابخوانی و هم در بازخوانی دارید. یازده سالگی و مزرعه حیوانات ؟ حق داشتید اونموقع فقط مزرعه باشه .
من چند سال پیش خوندم و در بازخوانی این بار لذت بیشتری بردم و بیشتر فهمیدم و درکش کردم.
ممنون. اینجا و یا در وبلاگتان از کتابهایی که میخونید هم گاهی برامون بگید .
کریسمس پیش رو هم مبارک شما و دوستان اطرافتان
سلام
مطلب را برای بار دوم میخوانم... ممنون از لینکی که دادی... در مورد سوالت هم چرا که نه... خیلی هم خوب است.
این کتاب هم که اصلاً جای خود دارد.
در برخی بلاد حافظه به گونه ای ضعیف است که هیچ چیزی به یادشان نمیآید... و بدبختانه آن چیزی را که به یاد میآورند معمولاً تصویری نادرست و کاریکاتورگونه است. آنها اگر جای شخصیتهای داستان بودند از رفاه و آسایش و آرامش و آزادی دوره جونز قصههایی میگفتند که بیا و ببین
و عین همین قصهها را در زمان جونز برای اربابان قبلی و الی آخر میسراییدند.
سلام
ممنون از اینکه مطلبو خوندی.
لینک دادن هم که وظیفه بود چرا که من به واسطه خودت با اورول آشنا شدم،
بله همینطوره که میگی. امیدوارم مردم آن بلاد مصرف سرانه ی کشمش را بالا ببرد و به حافظه جلایی بدهند.
وگرنه به هر حال این قصه سرایی ها برای این حافظه ها تا ابد جوابگو خواهد بود .
امیدوارم در کنار مصرف کشمش هم کمی تاریخ بخوانند.